sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Ailimariat, osa 5: vetskari ja kantapää


Ainakin minun mummuni olivat nuukailun mestareita mitä tuli nappeihin, neppareihin ja vetskareihin! Mummunsukan varren viimeinen kuvio onkin vetoketju.Neulo sekä mummun- että vaarinsukka saman kaavion (puikot 1-2) mukaan, molemmissa on (4x14 eli) yht. 56 s. (Muistithan kavennuksen nappi-kuvion viimeisellä rivillä!) Voit neuloa vetskarin yksivärisenä tai vaihtaa väriä krs. 32 (kuten yllä)

Mummun- ja vaarinsukka:Mummunsukan varsi on nyt valmis, ja on aika siirtyä kantapäähän!


Kantapää:

Yhdistä kahden vierekkäisen (1. ja 2.) puikon silmukat samalle puikolle (14+14=) 28 s. Neulo vahvistettua kantapäätä joko raitoina tai ruutuna, kunnes sukan korkeus on (haluttu tai) 28 krs tai voit nostaa kantalapun sivusta 14 s.

Vahvistettu raitakantapää:
1. krs (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Neulo sitten joka 2. s. oikein ja nosta joka 2. s. neulomatta vas. puikolle, toista krs. loppuun.
2. krs (nurja puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Neulo kaikki silmukat nurin.
3. krs (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Neulo sitten joka 2. s. oikein ja nosta joka 2. s. neulomatta vas. puikolle, toista krs. loppuun.
jne.
Nostetut silmukat asettuvat neuleessa päällekkäin ja muodostavat eräänlaisen kohopystyrivin.Vahvistettu ruutukantapää:
1. krs (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Neulo sitten joka 2. s. oikein ja nosta joka 2. s. neulomatta vas. puikolle, toista krs. loppuun.
2. krs (nurja puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Neulo kaikki silmukat nurin.
3. krs (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Nosta sitten joka 2. s. neulomatta vas. puikolle ja neulo joka 2. s. oikein, toista krs. loppuun.
Nostetut silmukat asettuvat neuleessa lomittain ja muodostavat eräänlaisen ruutupinnan.Kavennusjako on molemmissa sukissa 9-10-9 s. (keskimmäiset silmukat muodostavat kantapohjan, jonka ympärille kavennukset asettuvat).

Neulo vahvistettua kantapääneuletta 9+9 s. ja neulo sitten 2 s. oikein yhteen. Käännä työ, ja neulo 9 s. nurin, ja neulo sitten 2 s. nurin yhteen. Käännä työ, ja neulo taas 9 s. vahvistettua kantapääneuletta oikein, ja neulo sitten 2 s. oikein yhteen. Kavennus tapahtuu kavennusjaon yli. Jatka näin, kunnes silmukat kantapohjan molemmin puolin on kavennettu ja jäljellä on 10 s.

Ei kommentteja: