lauantai 7. joulukuuta 2019

Tupatumppujen koko ohjeTupatumput ovat nyt valmiit, joten tässä ohje kokonaisuudessaan; käykäähän taloksi!

TUPATUMPUT

Lanka
naisten tumppuihin 2-3 väriä Nallea, Oonaa tai Maijaa;
miesten tumppuihin 2-3 väriä Seiskaveikkaa, Oivaa tai Jannea;
lankakorin jämänyttösiä voi myös käyttää

Puikot
naisten tumppuihin 3,0; tiheys 25 s./10 cm
miesten 3,5; tiheys 21 s./10 cmOHJE

Luo 48 s. mustalla langalla. Jaa silmukat sukkapuikoille 12-12-12-12 s.

Vaihda lanka valkeaan ja neulo 1 krs. oikein ja sitten 1. krs. nurin. Vaihda langan väriä ja neulo jälleen ensin yksi krs. (eli 3. krs.) oikein ja seuraava krs. (eli 4. krs.) nurin. Vaihda lanka mustaan ja neulo taas yksi krs. oikein ja toinen nurin. Joustin tehdään siis ikään kuin aina-oikein-neuleena. Neulo tätä raitaneuletta naisen tumpuissa 10 krs. (2,5 cm) ja miehen tumpuissa 16 krs. (4 cm) tai niin pitkästi kuin haluat. Ennen peukalokiilaa tehdään n. 3 cm kirjoneuletta, eli ranneosan pituus on aina-oikein-neule+3 cm (naisen tumpuissa 5,5 cm ja miehen 7,5).

Nyt astutaan rappurallin yli tupaan ja potkaistaan popot pois. Neulo ensimmäinen pätkä kirjoneuletta ohjeen mukaan (krs. 11-19). Kaaviossa näkyy myös naisen tumppujen joustin (krs. 1-10).


Kynnyksen jälkeen potkaistaan popot pois ja tassutellaan räsymatolle. Peukalokiila aloitetaan krs. 20.

Oikea peukalokiila


Neulo oikean käden lapasessa 1. puikon 1 s. (reunas.) valkealla ja lisää sitten yksi musta s. neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein. Neulo yksi valkea s. ja toinen musta s., ja lisää sitten yksi valkea s. neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein. Jatka sitten kaavion mukaan ja tee peukalokiilan lisäykset krs. 23, 26, 29 ja 39.

Neulo krs. 35 ensin 1 puikon reunasilmukka ja poimi sitten peukalokiilan 12 s. apulangalle. Luo niiden tilalle 2 s., ja neulo 1. puikon loput silmukat (1+2+9 s.) kuvion mukaan, jolloin 1. puikolla on taas 12 s.

Vasen peukalokiila


Neulo vasemman lapasen 1. ja 2. puikko kaavion mukaan, kunnes jäljellä on 3 s. Tee sitten lisäys kaavion mukaan, eli neulo mustalla 3. ja 4. viimeisen silmukan välinen lanka kiertäen oikein, neulo sitten yksi valkea ja yksi musta s., ja tee jälleen lisäys neulomalla toiseksi viimeisen ja viimeisen silmukan välinen lankalenkki valkealla. Jatka sitten kaavion mukaan ja tee peukalokiilan lisäykset kuten yllä.

Neulo krs. 35 1. ja 2. puikko kaavion mukaan, ja poimi peukalokiilan 12 s. apulangalle. Luo niiden tilalle 2 s. ja neulo lopuksi 2. puikon reunasilmukka, jolloin toisella puikolla on taas (9+2+1=)12 s. Neulo 3. ja 4. puikon silmukat kaavion mukaan, ja neulo boordi loppuun.Sitten käydään kahvipöytään akkunan alle ja laitetaan sekaan.

Joka puikolla on taas 12 s. (yht. 48 s.) Neulo kaavion mukaan krs.39-57. Mallikerta on kummassakin tumpussa sama, vain kohdistuksessa on silmukan verran eroa peukalon kohdistuksen vuoksi. Ikkunoiden jälkeen alkavat kärkikavennukset, joten jos tumput uhkaavat venähtää liian pitkiksi, neulo ikkunaruudut yhden silmukan korkuisina (eli jätä krs. 32 ja 35 neulomatta).

Oikea kämmenVasen kämmen

Nyt päästään viettämään harjakaisia eli neulomaan tuvalle katto! Neulo ohjeen mukaan krs. 58-61. Sen jälkeen kärkikavennukset tehdään normaalisti mustalla langalla, joten loput kärkkärit puuttuvat kaaviosta.


*Neulo 1. puikon ensimmäinen silmukka mustalla, tee ylivetokavennus mustalla ja neulo vielä yksi s. mustalla, ja neulo sitten 1. puikon loput silmukat valkealla. Neulo 2. puikon ensimmäiset 8 s. valkealla ja neulo sitten 1 s. mustalla, neulo 2 s. oikein yhteen mustalla langalla ja neulo puikon viimeinen s. mustalla.* Toista *--* puikoilla 3-4.

*Neulo seuraava krs (59). ilman kavennuksia, eli neulo 1. puikon 4 ensimmäistä silmukkaa mustalla ja neulo sitten puikon loput silmukat valkealla. Neulo 2. puikon ensimmäiset 7 s. valkealla ja viimeiset 4 s. mustalla.* Toista *--* puikoilla 3-4. (Vaaleanpunaiset alueet ovat kavennettuja silmukoita* .)

Neulo seuraavalla krs. (60) 1. puikon ensimmäinen silmukka mustalla, tee sitten ylivetokavennus ja neulo 2 s. mustalla ja puikon loput 6 s. valkealla. Neulo 2. puikon ensimmäiset 6 s. valkealla ja neulo sitten 2 s. mustalla, neulo 2 oikein yhteen mustalla ja neulo puikon viimeinen s. mustalla.* Toista *--* puikoilla 3-4.

Tee loput kärkikavennukset mustalla. Neulo 1. ja 3. puikon alussa 1 s. oikein, tee ylivetokavennus, ja neulo puikon loput silmukat oikein. Neulo 2. ja 4. puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on 3 s. Neulo sitten 2 oikein yhteen ja neulo puikon viimeinen s. oikein. Tee kärkikavennukset joka 2. krs., kunnes joka puikolla on 8 s., ja tee sen jälkeen kavennukset joka krs., kunnes jäjellä on yht. 8 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.Peukku

Takka on kodin sydän, joten tehdään peukusta sellainen!


Jaa apulangan 12 s. kolmelle puikolle (1., 2. ja 3. puikot) ja nosta peukalon tyvestä viimeiselle puikolla 4 s. Neulo mallikerran mukaan krs. 1-14. Aloita kärkikavennukset krs. 15 (tai kun peukku on sopivan pituinen): neulo joka puikon lopussa 2 s. oikein yhteen, tee yksi välikrs. ilman kavennuksia, ja neulo sitten joka puikon alussa kaksi s. oikein yhteen. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden (yht. 8) läpi. Kirjo lopuksi punaisella langalla takkaan liekit.Päättele langat, höyrytä tupatumput kevyesti tai upota ne hetkeksi haaleaan veteen ja rullaa pyyhekuivaksi kankaan sisässä.Ei kommentteja: