keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Ohje: Ailimariat - sukat mummulle/vaarille

 

Ailimariat ovat nyt valmiit mummun- tai vaarinjalkaan. Seuraa piiitkä ohjepostaus:

 

Keralla - KAL: Ailimariat - sukat mummulle tai vaarille

Suunnittelu: Marja Kyy (11/2018)


Vuosikymmenestä toiseen mummut ovat sukittaneet meidät. Nyt on meidän vuoromme neuloa heille. Suunnittelin nämä sukat Koukkuniemen vanhainkodin joululahjasukkakeräykseen ja nimesin oman mummuni mukaan. Voit neuloa sukat myös vaarille. 

Lanka:  Kahta väriä Seitsemää veljestä tai muuta samansävyistä lankaa, pohjaväriksi vaaleaa ja kontrastiväriksi mustaa/tummaa lankaa. Mummunsukkaan tarvitaan pohjaväriä n. 100 g, vaarinsukkaan jopa 200 g. Lankakorin jämänyttösiä voi myös käyttää.
Puikot: 3,5
Koko: Mummulle/vaarille
Tiheys: 21 s./10 cm OHJE
 
1. Joustin

Mummulle: Luo 60 s. Jaa silmukat puikoille 16-16-16-12 s.  
Vaarille: Luo 64 s. Jaa silmukat puikoille 16-16-16-16 s.

Aloita joustin.
1. krs: *Neulo 3 oikein, 1 nurin.* Toista *--*.
2. krs: *Nosta silmukka vasemmalta puikolta oikealle puikolle neulomatta, neulo seuraavat kaksi s. oikein, tee langankierto ja nosta sitten neulomaton silmukka näiden kahden neulotun silmukan ja langankierron yli. Neulo 1 nurin.* Toista *--* krs. loppuun.
3. krs: *Neulo 3 oikein, 1 nurin.* Toista *--*.
4. krs: *Neulo 3 oikein, 1 nurin.* Toista *--*.
Toista tätä mallikertaa kolmasti. Joustinneuleen pituus on n. 3,5 cm.

2. Medaljongi 

Jaa mummunsukassa silmukat puikoille 15-15-15-15 s. ja vaarinsukassa 16-16-16-16 s., ja neulo kaavion mukaan. Voit neuloa kuvion kahdella langalla tai vaihtaa pohjavärin vaaleansinisen kohdalla (krs. 4-7) haluamaasi väriin. Kohdista 1. krs. mustat silmukat joustinneuleen nurjiin silmukoihin.

Mummunsukka:

Vaarinsukka:  


3. Hertta

Neulo mummunsukissa kaavion mukaan.
Neulo vaarinsukissa ensin krs. 9-11 kaavion mukaan, ja  kavenna krs. 12 joka puikolta yksi silmukka tasavälein, jää yht. 60 s. (Kavennetut silmukat näkyvät kaaviossa valkoisena). Jaa silmukat puikoille 15-15-15-15 s., ja neulo sitten kaavion mukaan.Voit neuloa punaiset sydämet halutessasi myös pohjavärillä. Muista sitoa langanjuoksut nurjalla puolen 3 silmukan välein! 

Mummunsukka: 


Vaarinsukka: 


4. Napit

Voit jatkaa pohjavärillä tai vaihtaa sen vaikka vaaleanruskeaksi. Neulo mallikerran mukaan, molemmissa sukissa on nyt silmukoita yht. 60 s.
Kavenna krs. 29 tasavälein joka puikolta 1 s., jää yhteensä 56 s.

Mummun- ja vaarinsukka: 

 

5. Vetoketju

Neulo kaavion mukaan. Voit neuloa vetskarin yksivärisenä, kaksivärisenä tai kaavion mukaan. 


Ailimarioiden varsi on nyt valmis. Niihin on neulottu mummulan aarteet - korurasian käädyt ja medaljongit, ompelurasian napit ja vetskarit - ja kirkkaimpina kaikista lämpiminä hehkuvat sydämet.6. Kantapää ja kiilakavennukset

Yhdistä kahden vierekkäisen (1. ja 2. ) puikon silmukat (14+14=28 s.) kantalapuksi samalle puikolle – tällä tavoin kerrosten vaihtumiskohta jää varressa sivuun ja teräosassa jalkapohjaan.
Neulo vahvistettua kantapäätä joko raitoina tai rivinä, kunnes kantalapun korkeus on 28 krs. (tai haluttu) ja voit nostaa lapun sivusta 14 s.Vahvistettu raitakantapää:
1. krs (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Neulo sitten joka toinen silmukka oikein ja nosta joka 2. s. neulomatta vas. puikolle, toista krs. loppuun.
2. krs (nurja puoli): Nosta 1. s. neulomatta ja neulo sitten kaikki silmukat nurin
3. krs (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta ja neulo sitten joka 2. s. oikein ja nosta joka 2. s. neulomatta vas. puikolle, toista krs. loppuun.
jne. 
Nostetut silmukat asettuvat neuleessa päällekkäin ja muodostavat eräänlaisen kohopystyrivin. 


Vahvistettu ruutukantapää:
1. krs (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Neulo sitten joka 2. s. silmukka oikein ja nosta joka 2. s. neulomatta vas. puikolle, toista krs. loppuun.
2. krs. (nurja puoli): Nosta 1. s. neulomatta ja neulo sitten kaikki silmukat nurin
3. krs. (oikea puoli): Nosta 1. s. neulomatta. Nosta sitten joka 2. s. neulomatta vas. puikolle ja neulo joka 2. s. oikein, toista krs. loppuun.
jne.
Nostetut silmukat asettuvat neuleessa lomittain ja muodostavat eräänlaisen ruutupinnan.


Kantapääkavennus: 

Kavennusjako on kummassakin sukassa 9-10-9 s. Keskimmäiset silmukat muodostavat kantapohjan, jonka ympärille kavennukset asettuvat. Jatka oikealla puolella vahvistettua kantapääneulosta ja neulo nurjalla puolen kaikki silmukat nurin. 

Neulo 9+9 s. oikein ja neulo sitten 2 s. yhteen oikein. Käännä työ, ja neulo 9 s. nurin ja neulo sitten 2 s. nurin yhteen. Käännä työ, ja neulo taas 9 s. (vahvistettua kantapäätä) oikein ja sitten 2 s. oikein yhteen. Kavennus tapahtuu kavennusjaon yli. Jatka näin, kunnes silmukat kantapohjan molemmin puolin on kavennettu ja jäljellä on 10 s. 

Jaa kantapohjan silmukat kahdelle puikolle ja poimi niiden jatkoksi kantalapun molemmista laidoista 14 s. Sekä mummun- että vaarinsukissa on nyt silmukoita (19-14-14-19=) 66 s. 
Kavenna mummunsukissa ensimmäisellä krs. 1 s. 2. puikon alussa ja 3. puikon lopussa, jolloin silmukoita jää 19-13-13-19 s. 

7. Orvokit

Neulo kaavion mukaan. Aloita kiilakavennukset heti, eli neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs kaavion mukaan. Kavennetut silmukat on merkitty kaavioon vaaleanharmaalla. Nosta krs. 7 keltainen silmukka neulomatta (muista tarvittaessa langansidonta). Voit neuloa orvokit myös yksivärisenä. 

Mummunsukka:


 Vaarinsukka: 

Kuvion päätyttyä vaarinsukan kiilakavennukset on tehty, eli puikoilla on silmukoita (14-14-14-14) yhteensä 56 s. Mummunsukkien kiilakavennukset jatkuvat vielä seuraavassa kuviossa

8. Mökki 

Jatka mummunsukan kiilakavennuksia kaavion mukaan. Kavenna 1 s. 2. puikon alussa ja 3. puikon lopussa krs. 20. Puikoille jää (12-12-12-12=) yhteensä 48 s.
Neulo vaarinsukka kaavion mukaan, kiilakavennuksia ei enää tehdä.

Mummunsukka:
 

Vaarinsukka: 


8. Ansiomerkit

Neulo mummun- ja vaarinsukat kaavioiden mukaan. Mummunsukissa on nyt silmukoita yhteensä 48 s. ja vaarinsukissa 56 s.Voit neuloa ansiomerkit pohjavärillä tai vaikka keltaisella jämälangalla. 

Mummunsukka:


Vaarinsukka:
 
9. Marjat 

Neulo kaavioiden mukaan.
Mummunsukissa marjakuvio on viimeinen mallikerta, vaarinsukkiin tulee vielä yksi kuvio.

Mummunsukka:


Vaarinsukka:
 

10. Salmiakki

Neulo vaarinsukka kaavion mukaan.


11. Kärkikavennukset

Aloita kärkikavennukset heti kuvion jälkeen, mummunsukassa krs. 37, ja vaarinsukassa krs. 46.

Neulo 1. ja 3. puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on 3 s., neulo 2 s. oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 s. oikein ja tee sitten ylivetokavennus, neulo loput puikon s. oikein. Tee kavennukset kolmasti joka 2. krs. ja kavenna sen jälkeen joka krs., kunnes puikoilla on yht. 8 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. 

Höyrytä sukat kevyesti tai upota hetkeksi haaleaan veteen, rullaa pyyhekuivaksi kankaan sisällä ja anna kuivua. Kääräise sukat pakettiin ja lahjoita mummulle tai vaarille!
Ei kommentteja: