perjantai 15. lokakuuta 2010

Peltipäät


Yleisön pyynnöstä julkaisen ohjeen peltipipoon, jonka olen neulonut ensin isälle, sitten pojalle ja nyt vielä itsellenikin. Nimensä myssy on saanut muinaisesta läkkipeltikypärästä, jota se erehdyttävästi muistuttaa.


Pipo neulotaan latvasta alalaitaan, joten sen ympärysmitta on helppo muokata käsialan, langan ja piponpitäjän mukaan juuri passeliksi.


Esimerkkipipossa lankana on Novitan Alpaca kaksinkertaisena ja sukkapuikot ja virkkuukoukku kokoa 5,0.


Aloita pipo kärjestä aloitetun sukan tapaan eli luo 6 silmukkaa ja neulo ne oikein. Käännä neule ylösalaisin, oikea puoli itseesi päin ja poimi reunasta 5 s.Jaa silmukat sukkapuikoille, 3 s. kullekin, ja luo viimeiseen vielä 1 s lisää.


Aloita heti helmineule ja neulo näillä 12 silmukalla jokunen kerros (esim. 6 krs) helmineuletta.


Kun hiippa on kyllin korkea, aloita levennykset. Lisää joka puikolla 2 x 1 s. joka 4. krs siten, että neulot puikon 1. silmukan etu- ja takareunastaan oikein, toisella kerroksella nämä kaksi peräkkäistä silmukkaa nurin ja kolmannella kerroksella oikein, ja 4. kerroksella teet lisäyksen jälkimmäiseen eli puikon 2. silmukkaan.


Kun joka puikolla on 5 s. eli yhteensä 20 s. (tai pidemmän hiipan halutessasi yht. 24 s), jatka lisäyksiä samaan tapaan joka toinen krs. Välikerrosten aikana joudut siis neulomaan kaksi peräkkäistä silmukkaa nurin (tai oikein) ja siksi 2 peräkkäistä lisäystä on tehtävä aina rinnan, jotta helmineule pysyy ryhdissä. Älä tee lisäyksiä joka kerta samassa kohdassa, vaan vuoroin puikon alussa, keskellä ja lopussa, jotta ne jakautuvat tasaisesti.

Kun silmukoita on kylliksi eli päänympäryksen verran (aikuisen pipossa 4 x 21 eli 84 s) jatka helmineuletta ilman lisäyksiä kunnes pipo on kyllin korkea (aikuisen pipossa 9,5 cm). Kerrosten vaihtumiskohta jää niskaan, joten päätä ensimmäiset 10 s, jatka helmineuletta korvaläpän verran eli 14 s, päätä sitten otsan osuus eli 36 s, neulo jälleen korvaläppää 14 s, ja päätä viimeiset 10 s.


Neulo korvaläpät. Kun korkeus on 4 cm (tai haluttu), neulo kummassakin reunassa 2 s. yhteen joka 2. krs. kunnes jäljellä on 2 s. Neulo näillä 2 silmukalla i-cord-neuleena 15 sentin solmiamisnauha. Voit myös virkata sen. Siisti reunat vielä virkkaamalla kiinteitä silmukoita laidan ja korvaläppien ympäri.


Valmiina pipo istuu päässä napakasti kuin nauris ja sopii niin isälle, pojalle kuin äidillekin.


Ethän tikuttele pipoa myyntiin! Ohjetarkennukset ja linkit muihin peltipipoihin ovat tervetulleita kommenttilootaan.

3 kommenttia:

vilppumaan erika kirjoitti...

Voi iso kiitos, perheemme miehetkin tulevat kiittämään, kunhan pääsen hommiin :) Laitan sitten raporttia valmiista!

Maippi kirjoitti...

Onpa hauska malli! Tätä pitääkin kokeilla :)

vilppumaan erika kirjoitti...

http://ihmeitavilppumaassa.blogspot.com/

Tässäpä ensimmäinen valmistunut :) Kiitos ohjeesta!