torstai 5. kesäkuuta 2008

Hellemekko ja väripadan porinaa

Nyt kelpaa helteiden helliä:


Malli: Sovellettu Modan 3/2008 ja Eurokankaan ilmaiskaavasta
Kangas: Nanson trikoota n. 2 m


Takana on samanlainen rypytys kuin edessä:


Ja mitä tekee hän?


Käsitöitä tietenkin! Kasvivärjäyskausi on nyt toden teolla käynnistynyt, ja temmellän puskat tutisten väriaineiden perässä. Tienvarsilla ja joutomailla helottava rypsinoloinen rikka - peltoukonnauris, -akankaali vai mikä lapsenlanttu lie - osoittautui niinikään erinomaiseksi värjäyskasviksi.


Kesän ensimmäisten kasvivärjäysvyyhtien kirjo on ylhäältä alas:
* vuoden vanha, paatunut suomuorakas
* tuore nokkonen
* kielon tuoreet ja kuivuneet, ylivuotiset lehdet
* peltoukonnauris
* koiranputki

Lankoina käytin luonnonvalkeaa Novitan Isoveljeä (75 % W, 25 % PA) ja kirpputorilta löytynyttä Novitan vuosikerta-Kimmoa (90 % W, 10 % PA).

Suomuorakasta kokkailin jo viime syksynä ja kun alan ammattiopuksissa lupailtiin märänneiden sienien erittävän sinervää, jätin osan lämpäreistä ulkosalle talven yli hautumaan. Sinistä en sitten saanut, mutta kärpäsiä siitäkin edestä! Kun ylivuotinen, märännyt ja käpistynyt sienimöljä alkoi muhentua liedellä ja suitsuttaa lehmänläjän- ja sianlannansekaista sulotuoksuaan, tuikaisivat kaikki lähitienoon kärpäset sankoin joukoin kesteihin. Istuskellessani neulomassa sonnanlemussa, keskellä humaltunutta, toisiaan naiskentelevia rotikoita aprikoin ohikiitävän hetken, josko harrastukseni on aivan tervehenkinen. Jäähtyvästä sopasta siivilöin sitten pois toistakymmentä auvoisasti menehtynyttä kärpästä.

Näin alkukesästä luontoäidin essuntaskut tursuavat väriaineita; tienvarret, jättömaat, ojanpohjat ja pusikot tursuavat versovia lehtiä, kukkasia ja kuoria, jotka vain vartovat valikoivaa korjausta ja pataan pääsyä. Männäaamuna raasin kynnet ruvella kaatuneesta pihlajasta nahan irti, ja nyt se käpistyy parvekkeella:

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivapa onpi hellemekko :)Ajattelin kans kerätä nyt lupiinien kukkia värjätäkseni viikonlopun aikaan..

Anonyymi kirjoitti...

Minulla paraikaa porisee lupiinit liedellä, kauniilta väri ainakin tässä vaiheessa vaikuttaa. Aamupäivällä kukkia muovipussiin kerätessäni autot jostain syystä hidastivat kohdallani :). Valitettavasti minulla on vain yksi kattila ja muutenkin huonot tilat ja välineet, joten kauheasti ei kerralla viitsi värjätä. Tosin näin kivaa riittää pidemmäksi aikaa.

Kate kirjoitti...

Ihana mekko. Minä en vaan voi enää vetäistä mitään kuviollista tämän mahan peitoksi, meni meinaan metrin ympärysmitta jo rikki...
Heh, hurjalta kuulostaa tuo värjäys. Ei riittäisi minun luontoni tuollaiseen... kauniin lopputuloksen sait tosin aikaiseksi!

Anonyymi kirjoitti...

Vau ! Kanervasta tuli aika ovela sävy.

Sanni kirjoitti...

Minulla on myös työn alla samaisella Modan kaavalla tehtävä mekko. Ajattelin kokeilla hihallista versiota, mutta mikäli sen tekeminen vastustaa kovasti saatan siirtyä hihattomaan vaihtoehtoon :)

Kauniita lankoja olet kasvien avulla taikonut.