tiistai 13. maaliskuuta 2007

Etanapipa

Yleisön pyynnöstä jäljitin kotilopipan ohjeen, ja pitihän se toki ennen julkaisua testata. Syntyi etanapipa:


Malli: oma
Lanka: Garnstudio Eskimo Print (n. 80 g.) ja vähän Novitan ruskeaa Aino
Puikot: sukkapuikot nro 6,0
Virkkuukoukku: 6,0

Tällä kertaa kirjasin etanapipan ohjeen huolella ylös, sillä kotilon (oletetuilla) kavennuksilla myssystä alkoi muotoutua turhankin tiukka tutti. Ohjetta soveltaessa on siis ehdottomasti huomioitava oman käsialan lisäksi langan laihuus, puikkojen piukeus, kuun kallistuskulma ja muut mystiset, kudelmiin vaikuttavat tekijät.

Ohje on muuten oma, mutta spiraalin idea on kainosti kähvelletty Suuren Käsityölehden Parhaat neuleet 2006 -lehdestä. Alla siis etanapipan ohje, silvuplee. Parannusehdotukset, kudontakokemukset, linkit muihin etanoihin ym. ovat tervetulleita kommenttilootaan! Ethän tikuta pipaa myyntiin, vaan ihan vain iloksi itselle & ystäville.ETANAPIPA

Lanka: Kahta eri väriä puikoilla nro 7 (tai 8) neulottavaa lankaa, esim. Garnstudio Eskimo, Novita Rustica tai Asa Gjestal Topp’t Tå. Pääväriä vajaat 100 g ja koristeväriä n. 30 g.
Puikot: sukka- tai pyöröpuikot 6,0
Virkkuukoukku: 6,0
Tiheys: n. 12 s. ja 16-17 krs = 10 cm
Koko: naisen pää, n. 57 cm.

Luo 60 s ja jaa ne sukkapuikoille (tai pyöröpuikoille). Neulo helmineuletta (1 o, 1 n) 4 krs eli n. 2,5 cm.

Aloita sitten suljettu sileä neule ja samalla spiraali, eli neulo muut silmukat oikein, paitsi kullakin kerroksella 3-5 s peräkkäin nurin siten, että nurjat silmukat siirtyvät joka kierroksella vasemmalle päin muodostaen spiraalin. Kas näin:


Kun pipan korkeus on n. 13 cm (tai haluttu; tarkkaile käsialaa ja pään kokoa!) ja spiraali on kiertänyt kerran pään, aloita kärkikavennukset. Neulo kullakin puikolla 2 ylivetokavennusta eli - 8 s/krs (jäljellä yht. 52 s). Tee ylivetokavennukset joka 3. krs yhden s:n päähän edellisestä, jolloin kavennukset siirtyvät vähä kerrallaan oikealta vasemmalle. Näin ikään:


Muista jatkaa spiraalia entiseen malliin! Kärkkärit ovat erittäin viitteelliset, eli niissä kannattaa huomioida käsialan lisäksi langan laatu ja pään muoto, ja mukauttaa kavennukset niihin; eri langalla kavennukset voivat olla paikallaan joka 2 tai 4 krs.

Kun pipan korkeus on n. 19 cm ja jäljellä on 4 x 5 s. = 20 s, kavenna 1 s/ puikko (eli 4 s/krs) joka 4. krs, kunnes jäljellä on 2 s/puikko = 8 s. Kavenna loputkin silmukat (= 4 s) ja pujota lanka silmukoiden läpi. Valmiina pipan korkeus on n. 27 cm.

Virkkaa koristevärillä kiinteitä silmukoita pipan alareunan ympäri ja pitkin spiraalia (eli nurjia silmukoita) latvaan asti. Tähän tapaan:


Päätä langat, höyrytä ja ulkoiluta etanaa säännöllisesti.
14 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Ihania töitä olet tehnyt !! Tulen varmasti piipahtamaan toistekin.

Hasbu kirjoitti...

Tein SP11-vaihdossa hollantilaiselle vaihtoparilleni etanapipan. Hän ihastui pipaan ja haluaisi tehdä samanlaisen ystävälleen. Saanko tehdä ohjeestasi englanninkielisen käännöksen? Jos haluat, saat käännöksen myös omaan käyttöösi.

Tui kirjoitti...

Hei! Ihastuin tähän pipoon kovasti ja ehdottomasti teen itselleni heti kun vaan ehdin. :) Toivon ettet pahastu mutta lisäsin sen ravelryyn, nimellä etanapipo.

Hasbu kirjoitti...

Minulla olisi käännös täällä valmiina, mutta laitoitkohan eemelisi ihan oikein minulle (maaru piste miukumauku piste inet piste fi)? Ei nimittäin tuolla tavalla mene perille, puuttuuko maarun perästä jotain?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset ihanasta ohjeesta! Eka etana valmistui juuri 2-vuotiaalleni, tosi kiva tuli!

Anonyymi kirjoitti...

Voi että ku on ihku pipa! Siskojen lapsille taitaa näitä lähtee jouluksi... Kiitoksia ohjeesta.

knitmd kirjoitti...

Any chance for an English translation, or at least what language it is in? I have a book on translating knitting terms, so if I know the language, I might be able to translate it myself....

Kate kirjoitti...

Ihana ohje, tytär sai piponsa tänään.

Sanna kirjoitti...

kiitos ohjeesta, blogistani löytyy mun tekeleet :)

Lilli kirjoitti...

Kiitoksia ohjeesta :)

Blogistani löytyy pieni etanapipa.

Sanna kirjoitti...

:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, tein siitä nopsasti tyttärelle pään lämmittimen. Tämä on hauska!

Anonyymi kirjoitti...

What excellent interlocutors :)

Nna kirjoitti...

Vihdoinkin lopetin pelkän kuolaamisen ja otin tikut pieniin kätösiini. Nyt on minunkin etanapipa valmis. Tosin olen sitä mieltä, ettei lankavalintani ollut sopiva, mutta sehän ei ole mallin vika. Pitää hankkia jotain ihanaa lankaa ja kokeilla joskus uusiksi.